2007. szeptember 28., péntek

Tekers-völgyi bika



Katával mentünk ki szarvasbőgést hallgatni délután.
Korán indultunk egy kicsit így elsőnek felültünk a Rónya lesre. Innen messzire ellátni, hallani. Csendes volt még a környék. A szarvasok még pihentek.
Egy kölyök rókát vettünk észre a szemben lévő oldalon ahogy óvatosan somfordált a patak felé. Nagyon mesze volt.

Ölyvek keringtek előttünk. Kihasználva a délutáni meleg időt egyre magasabbra köröztek. Valószínű az idén kikelt fiókákkal gyakoroltak a szülők mert nagyon indulatosan vijjogtak nekik.
Élveztük a kellemes időjárást, gyönyörködtünk az ezernyi színű domboldalba. Majd hirtelen a völgybe egy erős hang tódult lefelé.
Korán elkezdődött ma.Még csak délután 3 óra volt.

Így gyorsan szedelőzködtünk és elindultunk a hang irányába. Fél úton letáboroztunk mert nem jött újabb bőgés így nem akartam tovább menni iránytalanul.
De nem kellett soká várni a szemközti domboldalon megjelent egy bika és egy tehén. Nagyon terelgette, szagolgatta az egyetlen partnerét. Az incselkedve nagyokat szökkent előtte. A bika szinte mérgesen rámordulva bőgött. Jelezve, hogy még is csak ő az úr.
Sajnos elég messze voltak, de bőgő bikát még sem hagyok ki fotózatlanul.=)
Mikor láttuk az irányt, hogy merre tartanak megpróbáltunk rájuk mozdulni.

Átkelve a Tekeres patakon, Hajnácskő felé húzott a bika hangja.
Már egész közel jártunk hozzá de sűrű bokroktól nem láttunk belőle semmit.
Egy tisztás szélén letáborozva megpróbálkoztam a bőgőkürttel. A bika hevesen válaszolt és izgatottam verdesett az agancsával, de nem közeledett.
Ezt játszottuk úgy 15 percen keresztül. Néha úgy tűnt közeledik majd máskor meg mint ha távolodna. Közben csak forgott és ezért hallottuk így.
Nem volt messzebb 40-50 méternél de még csak az agancsának a hegyét sem láttuk meg.
Egyszer csak valami gyanús lett neki vagy fordult a szél mert elhallgatott és óvatos neszéből hallottuk, hogy távolodik.
Sajnos ma sem jött lő-távra a szarvas, de így is élményekkel teli délutánunk volt.
Amikor Kata velem van mindig szerencsét hoz.=)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése