2014. április 4., péntek

Vízparton

Száraz a tavasz. 
Nincsenek belvíz foltok, pocsolyák. 
Így a vonuló parti madarakat a tavaknál kell keresni.

Két hete figyelgettem már egy közeli horgásztó leapadt partszakaszát, hogy egész jó madármozgás van rajta.
A náddal szegélyezett parttól messze csillog most a vízfelület, így közvetlenül a part mentén kellett a leshelyet elkészíteni. Szerencsére nem túl merülős az iszapos  szegély így kb, 1 méterre tudok hasalni a víz szélétől.
Jelenleg...
Mert igen csak apad a vízszint.

Hétfőn elkészült a gallyakból, deszkából, álló váz amit náddal, sással álcáztam be. Egész héten kijártam és figyeltem a lest távolról, hogy mennyire fogadják el a madarak. 


Van előnye is a horgászok által járt tavaknak. A madarak egy picivel bizalmasabbak.

Már másnap a les körül szaladoztak a cankók, godák, gémek.
De azért vártam az első befekvéssel egy pár napot. Péntekig.

3:50-kor kelés, meglepően enyhe időben érkeztem a tóhoz. Sajnos azért volt ilyen idő mert borongós, felhős lett a mai reggel.
Pedig egész héten nyár volt, gyönyörű napsütéssel.
Nem baj, úgy is tesztüzem az első alkalom.  Legalább megnézem mi mozog.? Mennyire zavarja a nagy objektív látványa a madarakat. 
Fél 5 körül már bent hasaltam az iszapszagban. Különös hangulata van mindig a vízparti leseknek, távoli gémkiabálás, keveredik az ébredező récék gágogásával. A hajnali hűvös, pára leül a vízszínére, még nehezebben engedve a pírkadat fényét kibontakozni.
De elevenedik már a táj. Árnyak suhannak el a les előtt. Szürke gémek csapnak bele nagy csobbanással a vízbe. Szabad szemmel is  alig látom még őket. Fényképezni még nem lehet.

Récék ereszkednek a távolabbi öbölrészbe hangosan üdvözölve az ott alvó társakat.
A távoli derengő fény meghozza a cankók hangját is. Élesen belekiáltva a tájba kezdenek a reggeli kergetőzésbe.
Parton szaladozó apró madarakat liléket veszek észre amik a les körül az iszapban keresgélnek. Sajnos túl közel vannak, nem tudom őket fényképezni. 
Minek vesz az ember teleobjektívet ha másfél méterre jönnek a madarak. =)
Na de azért később csak sikerült elcsípni őket.
Nagy forgalom van a leskörül. Szürke gémek állnak mozdulatlanul az öbölben. Néha meglepő gyorsasággal fejelnek a vízbe. Ilyenkor ha szerencséjük van egy egy törpeharcsával csillapíthatják reggeli éhségüket.

A közelben piroslábú, füstös cankók, gólyatöcs, nagy godák keresgélnek vibráló sebességgel a vízben. Gyenge fénynél nehéz róluk viszonylag éles képet készíteni...




 Ezek a parti madarak egy pillanatra sem állnak meg. Fáradhatatlanul ide-oda futkosnak, szedegetnek.
Közben böjti réce ereszkedik az öbölbe sajnos igen messze. Gyönyörű madár. 
Szürke gémek jönnek mennek. Néha gyanakodva figyelnek a leshelyen mozgó objektív látványára. De különösebben nem zavartatják magukat. 



Majd újra visszatérnek az apró kis lilék. Amilyen kicsik olyan éles hangon hívják fel a figyelmet magukra. Így legalább időben rájuk tudok fordulni. Hihetetlen sebességgel közlekednek ők is. Alig lehet követni őket. Néha egészen közel jönnek a leshez. És mérgesen belenéznek az objektívbe. 


Jópofa madarak. 
Nem sokáig tart az idill, mert a közelbe megérkeznek a horgászok és elkezdenek a partra hurcolkodni. A gémek már korábban kiszúrták őket és felröppentek. Az apró madarak csak távolságtartóan odébb futottak.

Nem baj, így legalább észrevétlenül el tudom hagyni a leshelyet. 

Sajnos az időjárás nem volt túl kegyes a mai nap. De első alkalomnak így is szépen mutatkozott be ez a tó. 
A nagy Sigma objektív igen jól jött ma. A gyorsan mozgó madarak különböző távolsága miatt nagyon jól jött a széles zoom lehetőség. A 800 mm kivételével nem készült két kép ugyan azon a nagyításon.





1 megjegyzés: