2010. január 5., kedd

Végre sas.









Ma végre bejött a leshelyhez az első sas. Korábban már láttuk, hogy rájár a kitett kajára, de soha nem akkor mikor mi is kint ültünk..
A reggel ismét jó hideg volt. És nem tudtunk (nem akartunk) nivával kimenni mert nagyon össze van vágva az út. Belvíz tavak mindenhol, meg hatalmas sár a hó alatt.. 25 perces, izzasztó séta volt a leskunyhóig.
Már egészen kivilágosodott mire az első madarak ( szarkák) megjelentek. Bátortalanul jöttek a madarak. Kis idővel később ismerős egerészölyv páros érkezett. Egy sötétebb szinezetű, nagyobb testű példány egy kisebb, világosan sávozott madár társaságában.
Már többször láttuk itt őket. Jellegzetes hangon hivják egymást a kajához és egyáltalan nem féltékenyek egymásra. Sőt amikor az egyik jól lakik kiül egy magasabb pontra és folyamtasoan egy érdekes vékony hangon "beszél" a párjához.
Érekezett melléjük egy harmadik ölyv is, de elhúzodva tőlük kezdte meg a húst tépni.
A fagyott húsok melett egy frissen elhulott fácán volt a csemege. Egymás után repültek rá az ölyvek, hogy ök is csemegézzenek belőle.
Majd az egyikk pillanatban, egyszerre szétrebbent a három ölyv és az összes szarka.
Majd kis idő mulva bevitorlázott egy gyönyörű réti sas. A dögtöl 20-25 méterre letette magát a hóban. Sajnos nem időzött sokáig. Fél perc nézelődés után felemelkedett és elkanyarodva felettünk elsiklott. Érdekes modon ezután a szarkák már nem mertek visszajönni. Az ölyvek egy idő után visszarepültek. Érkezett egy újabb, szinte héja színezetű példány is. Várakoztunk háhta visszajön még a sas. De egy jó óra mulva a leshely felett elhúzva láttuk távolodni. Ölyvek jöttek mentek, de ma nem civakodtak egymással. Talán a bőséges kajamennyiség miatt..
Már elkezdtünk pakolászni mikor egy parlagi sas siklott az irányunkba. Lassan elvitorlázott a kihelyezett dög felett, de nem szállt le. Vártunk még egy jó félórát és szedelőzködtünk..
Elégedetten hagytuk el a leshelyet, nagy élmény volt látni egy ilyen nemes madarat közelről..
A visszaút a vártnál is hidegebb volt.. Metsző hideg szél, beszakadó pocsolyák, marasztaló agyagos sár..

6 megjegyzés:

  1. Huh az a sas nagyon szép!
    Szépek az ölyvek is, de valahogy tekintélyt parancsolóbb azokkal a csőrökkel!

    Robi

    VálaszTörlés
  2. Szuperek a képek! Jó hogy jött sas is, kár hogy a parlagi sas nem jött be! És szintén Niva tulaj :D Biztos nem ment volna be?

    VálaszTörlés
  3. Az ölyvek sem semmik,de ez a sas,valami kegyetlenség.Fejedelmi madár.Talán nem volt éhes,hogy nem maradt ott kajálni?
    Nagyon jó képek!

    Sebi

    VálaszTörlés
  4. Az ölyvek kozt ez a hatalmas madar tekintély parancsolo volt. Gyonyoru latvany volt ahogy besiklott. Izgatottan vartuk, hogy mi fog tortenni.
    Lehet, hogy jol volt lakva. Azert egy ekkora madar ha jol lakik el van utanna ket napig is..
    De legalabb mar latjuk, hogy bejar a kajara. elobb utobb meglesz a jobb kep is..

    VálaszTörlés
  5. ja a nivara visszaterve. Termeszetesen el tudtunk volna rodeozni mi is. De nem akartuk meg jobban osszevagni az utat. Meg elveztuk azert a hideg metszo szelet, a ho adta vilagos ejszakai hangulatot ahogy seta kozben megbeszeljuk a vilag nagy dolgait..=)

    VálaszTörlés