2014. június 15., vasárnap

Kirándulás.


Ma délután úgy terveztem, hogy kirándulok egyet a Rónya gerincen. Telefonon kerestem a vadászterület illetékesét és mondta, hogy vadásztatnak ma ott. Így máshova helyeztem át a kirándulás helyszínét.
A Dél- Mátra legszebb panorámájú völgyébe tettem egy sétát. Az utóbbi pár évben az elhagyott régi kaszáló szépen ki lett takarítva. Újra legelőként használják, egy részén kaszálják a gyepet.A Tarnóca patak keresztezi a mély völgyben a gyönyörű panorámát. Eltolva a gabona földeket a Mátra oldalára.  Ezen a réten állt a középkorban Vécs falu. Ami a török hódítás idején elnéptelenedett. 1552-es összeírásban már lakatlan faluként szerepel. A régi templom romjai mai is látható itt.
A meredek domboldalon leülve szinte érezni a régmúlt  történelem átható jelenlétét...
A Mátra látványa szinte megzavarja az Alföldies legelő hangulatát. Keveredik a hegyvidéki fauna, flóra a síkvidéki elemekkel.A nagy meleg már elment, de még mindig vibrált a levegő.A meleg nyári puszta jellegzetes madarát már messziről kilehet szúrni amit egy bokor magasabb ágaira kiülve büszkélkedik a zsákmányával.  tövisszúró gébics (Lanius collurio)Egy másik gyakori madár a sordély (Emberiza calandra) is festő környezetet választott kilátó helynek.Majd a nap végén egy barna rétihéja is beereszkedett billegve a gabona tábla fölött, prédát keresve.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése