2008. január 10., csütörtök

Újra ölyvek..





A tegnapi napon felbuzdulva ma hajnalban ismét a leshelyen voltam. Bízva abban, hogy az ölyvek ma is harcos kedvükben lesznek. Ma ráadásul egy kicsit ritkult a ködtakaró is.
Sajnos szinte hiába fagyoskodtam egész délelőtt. Egy egerész jött csak a les közelébe, de az is felült a beszálló fára és ott gubbasztott egy órán keresztül. Ott tollászkodott, de nem repült a csalira.
A többi madár ma nem jött. Biztos találtak máshol elhullott prédát.
Hosszas üldögélés után ez a madár is elrepült.
Teljesen átfagyva én is elindultam haza...

2008. január 9., szerda

Ölyvek





Ma reggel igen hideg volt. Még mindig erős köddel. Megfogadtam már annyiszor, hogy ilyenkor nem fotózok. De kicsábultam a leskunyhóba. Még sötétben elhelyezkedtem, vártam a fények megjövetelét. Hihetetlen színkavalkáddal ragyogta be a felkelő nap a zúzmarás tájat. Még az esti szürkületben észrevettem az erdei tisztás szélén fázósan gubbasztó ölyveket.
Hamar rárepültek a csalira. Majd egymást zavarva, kergetve próbálták távol tartani a csalitól a másikat.Mikor valamelyik egy pillanatra is tudott volna a prédából szakítani azonnal rácsaptak. Tolták, rúgták egymást. Szétterpesztett szárnyakkal védekeztek a másik támadása ellen. Néha egészen közel kerültek a leskunyhó üveglapja elé. 2-3 méterről figyelhettem a borzas, deres tollú madarakat.
Sajnos a borult ködös idő nem tette lehetővé a normális fényképek készítését. Így a meddő próbálkozás után gyönyörködtem a harcos jelenetekben. Készült egy két statikus kép, hogy az élmény dokumentálva legyen.

2008. január 2., szerda

Hóálca



Ha már ilyen szépen kezdődött az új év, gondoltam kihasználom még a zúzmarás napokat.
A hajnal ismét a Mátrában ért. A délelőtti cserkelés gyakorlatilag eredménytelen volt. Egy két távoli muflonon kívül nem láttam semmit. Ma sűrűbb volt a ködtakaró. Így a délutáni fotózást lemondtam. Már hazafelé ballagtam, mikor egy bozótos részben észrevettem egy csipegető muflonkost. Nem volt mesze tőlem ahogy kibukkantam a kanyarból. Nekem farral állt és annyira el volt merülve a rügyek keresgélésével, hogy nem vett észre.
Az állványt óvatosan levettem a vállamról, gépet a nyakamból. Összerakva elhelyezkedtem és vártam, hogy történjen valami. A kos elmerülten ette a rügyeket és szép lassan oldalt fordult.
Egyből felkapta a fejét a fényképezőgép hangjára. A figyelő kosról készítettem még két képet, majd azonnal elugrott. Elcsendesedett mögötte az összezáródó bokor ága. Még a zúzmarát sem verte le.

Az érintetlen havas táj látványa nyugalmat áraszt. Szinte hihetetlen, hogy egy pillanattal ezelőtt még egy nemes vad állt ott...

2008. január 1., kedd

Álomvilág..



Végre sikerült!

Azt a KÉP-et elkészíteni amit szerettem volna.

"Zúzmarás erdei táj szarvassal".
A szilveszteri kevés alvás után reggel 6 órától már az erdőn vagyok. Az elmúlt 3 napban minden nap szinte reggeltől estig úton voltam. Nem lehet betelni ezzel a látvánnyal. Ilyen bársonyos, zúzmarától roskadozó erdőt még nem láttam. Gyönyörű.. A délelőtti cserkeléskor szinte semmit nem láttam. Csak egy megugró kondát. Fotózásra idő nem volt. Kora délután egy régi, összedőlt nagyvadetető romjánál pihentem le egy kicsit. Lepakolva a felszerelést haraptam egy kicsit.
Elég fáradt vagyok már az elmúlt napok 10-15 kilométeres sétáitól..
Ahogy üldögélek a szemben lévő hegyoldalon szarvasok jönnek ki egy erdei tisztásra. A zúzmara súlyától lehajló ágakról rügyeket csipkednek. Magasra felnyújtott fejjel érik csak el. Sajnos messze vannak. Azért készítek róluk egy két képet. Mikor visszanézem a gépen akkor tűnik csak fel igazán, hogy nem is baj a nagy távolság. A környezet fraktál jellegű ismétlődése még hangulatosabbá teszi. Készítek még képeket különböző zár és blende értékekkel a hó és a köd miatt. A 400-as objektivvel szabadkézből csak a nagyvadetető lábának támasztva fotózok. Igazából csak otthon a monitor előtt látom, hogy sikerült egy régi nagy tervemet megvalósítani...