2007. május 13., vasárnap

"szürke gém telep"


Ma meló után gondoltam átkenuzok az egyik lakatlan szigetre ahol már korábban, több fekete fenyőn fészkelő szürke gémet(Ardea cinerea) megfigyeltem. A sziget egy része őserdő sűrűségű kaotikus, dzsungel. Fenyő, nyírfa, áfonya, törpefenyő, szeder alkotta szinte járhatatlan erdőkép, mintha nem is Európában lennék..
Az otthoni szürke gém fészkelő helyekhez szokott szememnek hihetetlen furcsa fekete fenyők csúcsán lévő hatalmas fészkek. 2-3 hektáros szigeten 25-30 pár gém fészkel.Sőt még egy holló pár fiókáit is észrevettem a fenyők csúcsán. A talajon is léptem nyomon madarakat zavar fel az ember. Fészkéről eltotyogó pehely récék, hangosan riasztó csigaforgatók, az embert szinte megtámadó hering sirály, ezüst sirály, dolmányos sirályok. Vagy egy kicsit bátortalanul támadó viharsirályok. Közvetlenül az erdő szélén egy kanadai ludat latok kotlani a fészkén. Elkerülöm, hogy ne zavarjam.
Idillikus paradicsomi állapot.=)
Bemászom a fák közé az "erdőbe". A szürke gémek hangosan kiabálva, köröznek a fejem felett. Elrejtőztem egy sűrű bokor takarásában és így a madarak elkezdenek visszaereszkedni a fák csucsaira. Ilyen közelről látva lenyűgöző méretű egy szürke gém.
Nem zavargatom tovább a költő madarakat gyorsan elhajózok a szigetről..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése