2016. május 20., péntek

Sasfióka

Nem terveztem parlagi fiókát fényképezni. Mielőtt még valaki zokon venné, hogy abajgatom a költő madarakat.
Tisztes távolból távcsöveztem a fészket, mikor látom, hogy egy traktor közvetlenül a fészek alatt halad el egy nagy tárcsát húz maga után. Ez még talán nem is zavarta volna a madarakat, de a traktoros úgy döntött, hogy megáll reggelizni a fészektől 50-70 méterre. Egy darabig néztem, hogy mikor indul már tovább a járművel de jó 15 perc után úgy gondoltam, hogy jobb lesz figyelmeztetni.
Lementem hozzá és finoman jeleztem neki, hogy egy fekete gólya fészek alatt reggelizik éppen. ( szándékosan nem akartam a SAS szót kiejteni. )
A gépkezelő ember szerencsére megértette, hogy jobb lesz nem zavarni a kis fiókákat és azonnal odébb állt.

Én egy fénykép erejéig időztem még ott.
A hófehér sasfióka így is igen bizalmatlanul méricskélt.  Nem zavartam én sem tovább, gyorsan odébb álltam.

2016. május 17., kedd

Uhu fióka gyűrűzés.


Idén újra a sziklafal tövében állhattunk. Madártani egyesület, Heves megyei Csoportjának  "baglyos" szakembere által szervezett uhu fióka gyűrűzésen vehettem ma részt.  


Három különböző korú és méretű fióka volt a sziklaüregben. Amit sikeresen megtudtunk közelíteni. A gyűrűzéshez a fiókákat leeresztettük a sziklafal tövébe ahol viszonylag nyugalommal tűrték a megpróbáltatásokat.



Nagy élmény volt ilyen közelségben látni ezt a gyönyörű ragadozó madarat.
Köszönjük Jusztin Balázsnak a lehetőséget.

2016. május 5., csütörtök

Kirándulás



Kirándulás!

Megint lecserélődött a fényképező gép. Így gyorsan egy újabb kirándulással kellett élőben is letesztelni mit tud egy 7D Mk II.
Végre egy normális AF. Bár a képminőség 5D után egy picit csalódás. De valamit valamiért. 

Úgy látszik az új gépek első kirándulására a rókák mindig kíváncsiak. Ma is összefutottam egy gyönyörű vörös bundással. 
Két mezei nyulat szeretett volna becserkészni de útban voltam neki. Először a nyulakat szúrtam ki amint békésen üldögéltek, legelésztek. 
Kapóra jött a nyugalmuk mert kellően összetudtam hangolódni az új géppel és kipróbálhattam rajta mindent ami hirtelen eszembe jutott.

Már egy ideje csak gyönyörködtem a tapsifülesekbe mikor észrevettem, hogy mögöttem lehorgasztott fejjel közeledik a nyúlnyomon egy fiatal róka. Sajnos ahhoz már túl közel került, hogy észrevétlenül megforduljak, így csak kettő felvételt engedélyezett, mielőtt elosont volna. 
Sebaj, már így is feldobta a délutánomat. Hazafelé ballagva még egy szép vadgerle várt meg egy kiszáradó akácfán. Távolról, röptében szinte jellegtelen szürke madárnak tűnik. De közelebbről megfigyelve, gyönyörű  márványos színkavalkád látható a szárnyai tollain. Így már könnyen elkülöníthető a balkáni gerlétől.