2016. április 7., csütörtök

Hevesvezekény, Rakottyás





Kipróbáltuk az új lest.  

Egy kicsivel  4 óra előtt keltem. És ébresztő óra nélkül. Izgatott a gondolat, hogy többszöri  tervezés, egyeztetés után  végre  hajnalban  beülhetünk az új lesbe. 
 Régi vágyunk sok tervünk vált valóra ezzel az új megfigyelő hellyel.  A korábbi lesünk egy száraz, meleg nyárvégi napon tarlótűz áldozatává vált.
Azóta is folyamatosan  hiányként motoszkált a fejünkben , főleg a téli ragadozó madár megfigyelések idején. 

Nos, 5 órakor  Tibornál voltam .   
Pár kilométer földút  megtétele után már ott is álltunk a Rakottyás mocsaras partján.  Hosszúszárú csizmába kellett bújnunk, hogy megtudjuk közelíteni a nádas belső peremén a vízben álló leshelyet.  Elég sok cuccunk volt így kétszer kellett fordulni.  Ahogy a  sötétben az ingoványos  tómederben  araszoltunk befelé  mindenfelől madárhangok jelezték , hogy a tavasz feltartóztatatlanul megérkezett.  

 Bölömbika  búgása , szürke gémek rikácsolása , gyors röptű récék  jellegzetes fűgyűlő hangja  elvegyült a  mindent átható unkák  monoton  koncertje mögött.
Hihetetlen hangulata van mikor  várjuk a hajnali derengő fénysugarakat ,hogy  bepillanthassunk az ébredező  mocsárvilág  sejtelmes nádfalai közé. 

Nem is kell sokáig várni, hogy a hangosan  civódó , futkározó  szárcsák a les előtt parádézannak. Majd egy egy heves támadás után békésen úszkálva fészekanyagot gyűjtögetnek.  



A hajnali ismeretlen madárhang gazdája is meglett. Kis vöcskök  buknak alá a vízbe, hogy kis idő múlva 5-10 méterrel odébb feljőve megmutassák magukat. No nem sokáig, mert újra gyorsan eltűnnek .  Csak a fodrozódó  hullámkörök mutatják, hogy  az előbb ott még egy madár úszott a vízen. 




Nyári ludak bizalmatlanul a nyílt vízfelület túlsó felén úszkálnak. Néha kisétálnak partra egy kis füvet csípegetni.  De javarészt csak a hangjukat halottuk a nádfal mögül.

Egy pár barátréce húzódik el a zajos szárcsacsapatoktól nyugalmas távolságra.  Komótosan úszkálnak a nyílt vízfelületen. Nem úgy egyéb récék.  Csörgő réce, böjti réce, cigányréce  csapatok érkeznek villámsebesen a tó fölé. Éles kanyarvétel után már siklanak is a vízfelületen fékezve.

Gyönyörű tavaszi tollruhával díszített gácsérok hevesen üldözik a hozzájuk közel úszó konkurenciát.
A leshelyet körülvevő nádasban különböző énekes madarak hallatják hangjukat. Reméljük évközben hozzájuk is közel tudunk majd férkőzni.


Lesz mit finomítani a lesen, de azt hiszem így első alkalommal nagyon meg voltunk  elégedve a látvánnyal.  Tervek vannak, csak legyen időnk megvalósítani…